Over Grenzen

Genres: Documentaire

Releasejaar: 2021

Omschrijving Over Grenzen

De vierdelige serie Over Grenzen onthult de sleutelrol die Nederland en België spelen in de wereldwijze drugsindustrie. De serie verkent de ondergrondse strijd tussen gespecialiseerde politie-eenheden en machtige ondergrondse drugskartels en onderzoekt hoezeer deze lucratieve bedrijfstak inmiddels is doorgedrongen in alle lagen van de maatschappij. Het gevecht dat de drugshandel levert om Europa binnen te dringen, dwars door de havens en grenzen van Nederland en België heen, wordt in wereldwijd perspectief geplaatst en voert de kijker naar Mexico, Brazilië en Oostenrijk om te onderzoeken welke rol deze landen spelen in de productie- en distributieketen van drugs binnen de Benelux.

Seizoenen

Over Grenzen (S01)Prime Video

NieuwDezeWeek Promo:

1. Poort naar Europa

In aflevering 1 zien we de oneindige stroom cocaïne die uit Zuid-Amerika richting de havens van Rotterdam en Antwerpen. We lopen mee met de politiediensten die op zoek gaan naar criminelen die containers leeghalen en maken kennis met de gangs in Santos, Brazilië, die zorgen dat de drugs naar Nederland en België komt.

2. Hollandse Handelsgeest

In aflevering 2 kijken we naar synthetische drugs en voornamelijk de rol van gevaarlijke nieuwkomer, Chrystal Meth. Veel pillen producenten zijn overgestapt naar deze gevaarlijke drug uit winstbejag en dat doen ze veelal met de hulp vanuit Mexico. We zien voor het eerst hoe de kartels praten en denken over Nederland en België als afzetmarkt.

3. Uitwassen van het Kwaad

Het smokkelen en vervoeren van drugs is een constant kat en muisspel. We gaan mee in de actie op zoek naar drugsrunners en we zien de gewiekste methodes die smokkelaars gebruiken om de drugs naar de Benelux te krijgen. De sleutelrol die Nederland en België aannemen in de wereld zorgt voor een ander, gevaarlijk verschijnsel: de onderwereld raakt steeds meer verbonden met de bovenwereld.

4. Criminele multinationals

De drugshandel kent meerdere slachtoffers, waarvan verslaving er een is. Gebruik onder jongeren normaliseert, met alle gevolgen van dien. Ondertussen wordt er constant nagedacht over nieuwe drugs om winsten te verhogen. De Mexicaanse kartels zien, na Amerika, Europa als een nieuwe afzetmarkt voor de killer drug, fentanyl.

Reacties op Over Grenzen